Recepten


Recepten van oudleden van de Bonbiní Club / Curaçao Nu Club
.

Pindasoep met of zonder tom-tom

Men neme:

een (soep)-kip of delen daarvan;
een pot pindakaas van ca. 500 gram;
ca. 150 gram zoutvlees (voor de echte soepkenner en -liefhebber)
uit het vat, verkrijgbaar bij Toko De Sousa, Cas Coraweg,
t.o.Radulphus-College;
een a twee uien;
half bosje selderij;
een verse peper (madam jeannette);
2 dunne preien;
1 (kruiden) bouillontablet;
en voor de versiering een paar lente-uitjes (sibajo-largu);
een paar pimentkorrels;
3 liter water.

Voor de tom-tom gebruikt men officieel alleen groen (kook)-banaan, maar ik prefereer half-om: 1 a 2 groene en 1 a 2 gele (kook)-bananen, omdat alleen groene banaan soms een beetje rauw of onrijp smaakt, met een gele (kook)banaan erbij wordt de smaak wat zachter.

En dan nu aan het werk:
Het zoutvlees in kleine stukjes snijden, opzetten met een beetje water,om het te laten ontzouten en gaar worden. (dit kan wel even duren). Als het zoutvlees gaar is, het vlees uit het water halen en bewaren. Van de kip, de ui en de preien, pimentkorrels, selderij (alles in kleine stukjes gesneden) en het bouillonblokje een krachtige bouillon trekken. Neem de gare knip uit de pan en ga hem/haar nu netjes uitrafelen.
In een schaaltje de pindakaas oplossen met wat warme bouillon, in de pan terugdoen en goed doorroeren. Nu voorzichtig madam jeannette erin, let op dat ze heel blijft, anders moet er geblust worden, de uitgerafelde kip gaat ook weer terug in de pan met de inmiddels gaar geworden stukjes zoutvlees, en dan alles nog even lekker laten pruttelen. Is de soep een beetje aan de dunne kant, doe er dan alvast een stukje tom-tom bij! Zie hieronder!

Tom-tom.
De bananen schillen, de groene gaan een beetje moeilijk, maar als u ze op de randen in de lengte insnijdt, lukt het wel. In stukken snijden en wassen en in een pan met water en zout gaarkoken ('t lijken wel aardappelen).
De bananen met een stamper of vork fijnprakken totdat het een samenhangende massa wordt. U mag af en toe de stamper of vork met een beetje water nat maken.

Nu kunt u 2 dingen doen:
1. de massa zo laten en er tijdens het eten stukjes van afsnijden om in
de soep te doen of:
2. er mooie ballen van draaien, maar serveer ze apart en doe niet, zoals ik de eerste keer. Ik was even met vakantie in Nederland en zou voor mijn familie pindasoep maken, liet mijn zus mooie ballen draaien en deed ze in de pan. We hebben ze de volgende dag niet meer gevonden! Ze waren OPGELOST!